Εκθεση έργων χαρακτικής του Georg Baselitz

8-22 Ιανουαρίου

στο Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε»

 

Παρουσιάζονται 81 οξυγραφίες, ξυλογραφίες και λινόλεουμ από την περίοδο 1965-1992 της δημιουργικής πορείας του σημαντικού και διεθνώς αναγνωρισμένου σύγχρονου καλλιτέχνη. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη ‘97» συνεργάστηκε με το Γερμανικό Ινστιτούτο «Goethe» και με το Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων της Στουτγκάρδης.

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς, που είναι από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Γερμανούς καλλιτέχνες, κυριάρχησε στην καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του ’80, και διακρίθηκε τόσο στην ζωγραφική και γλυπτική όσο και στη χαρακτική, η οποία αποτελεί αντιπροσωπευτικό μέρος του έργου του.

Ο Bazelitz μετά την αποβολή του από την Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ανατολικού Βερολίνου, το 1956, συνέχισε τις σπουδές του στο Δυτικό Βερολίνο. Εκεί συνάντησε ένα άλλο ρεύμα που βρισκόταν στον αντίποδα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, επικρατούσε η μη παραστατική ζωγραφική, ένα είδος αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο ίδιος διάλεξε έναν ενδιάμεσο δρόμο. Αποφάσισε να κινηθεί ανάμεσα στην παραστατική και την αφηρημένη ζωγραφική. Προτίμησε να συνεχίσει να ζωγραφίζει κεφάλια, παραμορφωμένες γενικά ανθρώπινες μορφές, φανταστικά πορτραίτα, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέχνη των ψυχασθενών.

Από το 1965 ο Μπάζελιτς καθιερώνει μια διαμορφική συνθετική επινόηση που γίνεται το σήμα κατατεθέν με το οποίο θα γινόταν πια γνωστός: αναποδογύρισε σε 90 ή 180 μοίρες τα θέματα που ζωγράφιζε.

Ο Μπάζελιτς από 1963 ασχολήθηκε συστηματικά και με τη χαρακτική. Η θεματολογία του είναι κοινή σε όλες τις τέχνες του: δεν επιδιώκει να εικονογραφήσει την γνωστή μας πραγματικότητα, προσπαθεί να μας ανοίξει ένα δρόμο σ’ αυτό που ονομάζουμε «εικαστική πραγματικότητα». Έχει πει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «το κίνητρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ο μηχανισμός του μυαλού μας όταν δημιουργούμε δεν μπορεί να τυπωθεί πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια. Πάνω σε αυτή βλέπουμε μόνο το δίχτυ. Το μεγάλο, μυστηριώδες ψάρι του ωκεανού είναι κρυμμένο στα βάθη και βρίσκεται πίσω από τη ζωγραφική επιφάνεια. Ίσως να πρέπει να αναζητήσουμε αυτό το μυστηριώδες ψάρι του ωκεανού».

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30ì.μ., πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «Συνομιλία εκ του μακρόθεν με τον Γκέοργκ Μπάζελιτς» στην οποία συμμετέχουν ο ζωγράφος και συγγραφέας Κώστας Λαχάς και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. κ.Μιλτιάδης Παπανικολάου.

Από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκεται ένα νέο οπτικοακουστικό σύστημα CD-Ι (Compact Disc Interactive), το οποίο παρέχει εμπεριστατωμένες πληροφορίες για το ζωγραφικό, χαρακτικό και γλυπτικό έργο του καλλιτέχνη και επιτρέπει στο χρήστη την εξατομικευμένη αναζήτηση πληροφοριών για ειδικότερα θέματα.