ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ |
Ενισχύοντας τους θεσμούς που θα παραμείνουν στην Θεσσαλονίκη μετά το 1997 ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης συνεχίζει την ίδρυση Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων, που καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης και σύγχρονης επικοινωνίας από τη μουσική και το θέατρο ως τα εικαστικά, και από τη φωτογραφία ως το video και τα multimedia, σε χώρους με άρτια υποδομή και εξοπλισμό, σε συνεργασία με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι χώροι των εργαστηρίων, που εξαπλώνονται σε όλη την ευρύτερη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο συντονισμός των ομάδων, αποτελούν κατ’ αρχήν μέρος της προσφοράς της Πολιτιστικής στους νέους ντόπιους παραγωγούς, για τη διαμόρφωση συνείδησης συμμετοχής στην πολιτιστική δραστηριότητα μέσα από την δημιουργία «ομάδων-φίλων» των τεχνών. Θα διαρκέσουν ολόκληρο το 1997, αλλά θα παραμείνουν στην πολιτιστική Θεσσαλονίκη του 2000 και πέρα, (οι φορείς έχουν αναλάβει την υποχρέωση να τα υποστηρίξουν στη συντήρηση και τη μη αλλαγή σκοπού τους για τα επόμενα τρία χρόνια). Συνεργαζόμενα και συμπληρωματικά μεταξύ τους, θα αποτελέσουν το μελλοντικό δίκτυο εργαστηρίων ώστε αφ’ ενός να τονωθεί η ποιοτική παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος και αφ’ ετέρου να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν με ό,τι τους ευχαριστεί στον σωστό χώρο και με τον σωστό τρόπο.
Συνολικά θα λειτουργήσουν 35 εργαστήρια, σε 44 διαφορετικούς χώρους, με 19 είδη διαφορετικών αντικειμένων και με τη συνεργασία 24 φορέων (Δήμων και Πολιτιστικών Κέντρων). Στα εργαστήρια εντάσσονται όλες οι μορφές της σύγχρονης επικοινωνίας: βίντεο, ήχος, φωτογραφία, γραφιστική, multimedia
, ακόμη κλασικές και εφαρμοσμένες τέχνες (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά). Υπάρχουν, ωστόσο και αρκετά ειδικά εργαστήρια (αγιογραφία, παραδοσιακή μουσική, αισθητική προπαίδεια, κ.λ.π.).Ήδη έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τα εργαστήρια: Κεραμικής του Δήμου Ευόσμου, Μουσικής-Ηχογράφησης του Δήμου Σταυρούπολης, Θεάτρου και Αισθητικής Προπαιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς. Για τον Σεπτέμβριο του 1997 προβλέπεται να ξεκινήσουν τη δράση τους και τα υπόλοιπα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του Οργανισμού, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας κυψέλης δημιουργίας για παιδιά και νέους ερασιτέχνες.
13 ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Δήμος Ελευθερίου - Κορδελιού Γραφιστική και Φωτογραφία.
(Κατσαντώνη και Καραβαγγέλη 12, τηλ. 758.400, κ. Ράλλης 770.212)
Η δημιουργία γραφιστικής μονάδας προβλέπει υποδομή για την επεξεργασία εικόνας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου θα γίνεται η προετοιμασία εντύπων. Για την φωτογραφία, πέρα από τον μικρό σκοτεινό θάλαμο, προβλέπεται και η δημιουργία στούντιο φωτογράφησης (μοναδικού στα εργαστήρια φωτογραφίας), στο οποίο θα μπορούν να εργαστούν και οι συμμετέχοντες στα υπόλοιπα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια.
Δήμος Θεσσαλονίκης. Περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Πόλης. Κεραμική
(Ακροπόλεως 14, τηλ. 219.329 κα Γκουβατζή)
Η κεραμική και ως τέχνη και ως παραγωγικό αποτέλεσμα ταιριάζει απόλυτα στον χώρο του εργαστηρίου (βιβλιοθήκη) αλλά και στον γενικό περίγυρο (Άνω Πόλη), όπου δεν υπάρχει άλλο Καλλιτεχνικό Εργαστήριο. Η καλλιτεχνική δημιουργία θα πλαισιώνεται με τη διοργάνωση εκθέσεων που θα τονώσουν το ενδιαφέρον του κοινού για την τέχνη αυτή. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου είναι και η πώληση αντικειμένων παραγωγής του, πράγμα που θα προσφέρει και την δυνατότητα ανταπόδοσης στα έξοδά του.
Δήμος Θεσσαλονίκης Ε΄ Διαμέρισμα. Γραφιστική.
(Ορέστου 33, τηλ. 425.530 κα Ακριτίδου)
Η μονάδα γραφιστικής θα δώσει στους νέους που ασχολούνται ήδη με τα ηλεκτρονικά μέσα ως παιχνίδι, τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια μοντέρνα έκφραση δημιουργίας, που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να προσεγγίσουν γιατί έχει ακριβή υποδομή. Προβλέπονται 120 θέσεις εργασίας, ενώ μετά από το πρώτο διάστημα εκπαίδευσης θα προχωρήσουν στην επεξεργασία και έκδοση εφημερίδων και εντύπων, όσων σχολείων της περιοχής ενδιαφέρονται. Έτσι, ο Δήμος θα εξασφαλίσει την απόσβεση ενός μέρους των εξόδων, που ήδη πραγματοποιεί για τις σχολικές εκδόσεις.
Δήμος Ιωνίας. Θέατρο
(Δημαρχείο Ιωνίας, 25ης Μαρτίου 24, τηλ. 783.555, κα Μαλαματάρη)
Η αναβάθμιση της ποιότητας της υλικοτεχνικής υποδομής (φώτα, ήχος, χώρος) του θεατρικού τμήματος του Δήμου θα δώσει τη δυνατότητα στην υλοποίηση παραστάσεων λογοτεχνικών, θεατρικών, καθώς επίσης παντομίμας και αυτοσχεδιασμού. Τα τμήματα (παιδικό και ενηλίκων) θα επιχειρήσουν μια γενική προσέγγιση στην θεατρική παιδεία, με «μαθήματα» για την ιστορία του θεάτρου, τα στούντιο, κ.λπ.
Δήμος Νεαπόλεως. Εφαρμοσμένες τέχνες (Εικαστικά).
Κλωστοϋφαντουργείο Ήλιος Λαγκαδά 120, τηλ. 639.385 κα Τσάλου).
Το Εργαστήρι έχει ως στόχο να αναδείξει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και τις αξίες της αισθητικής αγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ερασιτεχνική ενασχόληση, αλλά θα υπάρξει και κατεύθυνση επαγγελματικού προσανατολισμού. Στο σχεδιασμό του περιλαμβάνονται ένας παιδικός κύκλος εικαστικής έκφρασης, καθώς και «μαθήματα» σε τομείς λιγότερο κλασικούς, όπως συντήρηση έργων, βιβλίων, βιβλιοδεσία, κ.λπ. Προβλέπονται ενημερωτικές επισκέψεις σε πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπάρχει προοπτική δημιουργίας δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, με τους όμορους δήμους, και με άλλους φορείς.
Δήμος Τριανδρίας. Μουσική και Χορωδία.
(Μακρυγιάννη 17, τηλ. 921.660 κα Μπαζάκου)
Με την αναβάθμιση της υπάρχουσας χορωδίας του Δήμου Τριανδρίας, θα αυξηθεί ο αριθμός των μελών της (συμμετέχουν ήδη 70 άτομα) και θα διευρυνθεί η υποδομή της με όργανα συνοδείας, βιβλιοθήκη, δισκοθήκη, σλαϊτσέρα, κ.ά. Η χορωδία θα συνεχίσει τις εμφανίσεις της σε εκδηλώσεις του Δήμου και άλλων περιοχών και θα συγκροτηθεί μουσική ομάδα συνοδείας της χορωδίας.
Δήμος Θέρμης. Κούκλα και Κουκλοθέατρο.
(Χαλκιδικής και Καραολή 19 Θέρμη, τηλ. 463.423 κ. Χατζηλεοντιάδης.
Στόχος του είναι η δραστηριοποίηση στην διαδικασία της προετοιμασίας μιας παράστασης κουκλοθέατρου από το αρχικό στάδιο κατασκευής της κούκλας και των σκηνικών, ως το τέλος που είναι ο λόγος και η παράσταση. Η παραγωγή του εργαστηρίου θα παρουσιάζεται στο κοινό και κυρίως στα σχολεία της περιοχής και των γειτονικών Δήμων, με σκοπό να εμπνεύσει το ενδιαφέρον των νέων στο είδος αυτό της τέχνης. Ήδη αρκετά σχολεία του Δήμου έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με το Εργαστήρι.
Δήμος Μενεμένης. Παραδοσιακή Μουσική.
(Σωκράτους και Αγγελάκη, Μενεμένη. τηλ. 556.201, κα Αρσενίου 743.512)
Σε μια περιοχή όπου η συντήρηση της παράδοση παρουσιάζει σοβαρό ενδιαφέρον, η δημιουργία ομάδας παραδοσιακής μουσικής και ορχήστρας θα αναβαθμίσει την πολιτιστική δράση του δήμου. Το εργαστήριο περιλαμβάνει εκπαίδευση σε ειδικά όργανα, όπως σαντούρι, τουμπερλέκι, ποντιακή λύρα, κ.λπ., με εκδηλώσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. Θα υπάρχουν τρεις επιμορφωτές που θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση των οργάνων και τη δημιουργία της ορχήστρας.
Δήμος Συκεών. Φωτογραφία.
(Δημαρχείο Συκεών, Ιωάννου Μιχαήλ και Στ. Σαράφη, τηλ. 620.226, κ. Μωραϊτόπουλος)
Προβλέπεται ειδικό εργαστήρι με σκοτεινό θάλαμο και για έγχρωμη φωτογραφία και για επεξεργασία Cibachrom (από διαφάνεια φωτογραφία). Στόχος του είναι να ενταχθεί στο τρίγωνο ειδικών εργαστηρίων για φωτογραφία που θα εξυπηρετεί το σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει μια πρώτη επαφή με παιδιά του Δημοτικού και νέους, για τη δημιουργία ομάδας φωτογράφων, που θα αναπτύξουν δραστηριότητα με εκθέσεις, εκδόσεις, διαγωνισμούς, πειραματισμούς σε ειδικές τέχνες, κ.ά.
Δήμος Πολίχνης. Εικαστικά.
Α) Πολιτιστικό Κέντρο, Ελπίδος 33.
Β) Πολιτιστικό Κέντρο, Καρατάσου και Μυτιλήνης 2, τηλ. 665.961. κα Μιχαηλίδου
Γ) Πολιτιστικό Κέντρο Μετεώρων, Ρόδου 2, τηλ. 665.961 κα Μιχαηλίδου.
Με την επέκταση και βελτίωση του εξοπλισμού, που ήδη υπάρχει στον Δήμο Πολίχνης, επεκτείνεται η δράση των τριών εργαστηρίων που θα αναπτύξουν και ειδικές δράσεις όπως μαθήματα χαρακτικής, γλυπτικής, και πυλού. Προβλέπονται «μαθήματα» τέχνης, τεχνικής, σεμινάρια πληροφόρησης και ιστορίας, καθώς και επισκέψεις σε άλλους χώρους, εκθέσεις και συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις.
Δήμος Λαγκαδά. Γραφιστική.
(Παλιό Δημαρχείο, Ματαπά 3 τηλ. 0394/24.400 κ. Μακρής)
Το εργαστήρι απευθύνεται σε νέους που ήδη ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και επιθυμούν να επεκταθούν στον τομέα της γραφιστικής. Το δυναμικό του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την ανάγκη εκδόσεων εντύπων του Βαλκανικού Κέντρου Πολιτισμού, σε γλώσσες λιγότερο γνωστές. Μελλοντικός στόχος είναι η δημιουργία εργαστηρίου τυπογραφίας με ηλεκτρονική και χειροκίνητη σύνθεση και έκδοση.
Δήμος Αμπελοκήπων. Μουσική και ηχογράφηση.
(Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου. τηλ. 725.588 κ. Γιαννόπουλος.
Η δημιουργία χώρου για πρόβες και στούντιο ηχογραφήσεων αναλογικής τεχνολογίας θα δώσει την δυνατότητα ηχογράφησης συνθέσεων των ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής. Προβλέπεται η χρήση του χώρου και από άλλες ομάδες όμορων δήμων.
Δήμος Αγίου Παύλου. Εικαστικά.
(Εκκλησία Αγίου Παύλου, Λεωφόρος Όχι, τηλ. 210.342, κ. Καραηλία)
Μετά την διαμόρφωση και επισκευή του χώρου που παραχωρείται από την Εκκλησία στον Δήμο, θα προετοιμαστεί υποδομή εργαστηρίου ζωγραφικής, που θα συμπεριλάβει και αυτό που ήδη λειτουργεί. Στόχος είναι η μαζικότερη προσέλευση, αλλά και η δημιουργία μόνιμης στέγης που θα χρησιμοποιηθεί για εκθέσεις και άλλες εικαστικές δράσεις.