3ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - To Πρόγραμμα |
Θεσσαλονίκη 11.10.996
Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους καλλιτέχνες της Ευρώπης, ο Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς ανοίγει τον εικαστικό κύκλο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με τη συνδιοργάνωση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση ζωγραφικής του Γιουγκοσλάβου δημιουργού, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού, αποτελεί ένα μόνο μέρος της δημιουργικής του πορείας κατά τη τελευταία δεκαετίας. Ωστόσο μέσα από τα λάδια και τα σχέδια προβάλλεται τόσο το ιδεολογικό και μορφολογικό πλέγμα των προβληματισμών του, όσο και η κατάκτηση της προσωπικής, μοναδικής του γραφής.
Ο Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1935 και από το 1966 ζεί και εργάζεται στο Παρίσι. Αν και σπούδασε αρχιτεκτονική, πολύ νωρίς ανακάλυψε την κλίση του για τη ζωγραφική έχοντας ως εμπνευστές τους Durer, Rembrand, Leonardo da Vinci. Στο σχέδιο μαθήτευσε μόνος του. Στα σαράντα του, κιόλας, χρόνια, το 1976, καθιερώνεται από ιστορικούς και θεωρητικούς της τέχνης, ως ένας από τους κυριότερους δημιουργούς του τέλους του αιώνα μας. Έκτοτε, μια πλούσια βιβλιογραφία συνοδεύει την εικαστική του παρουσία. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία ενώ οι ατομικές του εκθέσεις φθάνουν τις 150 και οι ομαδικές ανά τον κόσμο είναι πολυάριθες. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε όλα τα Μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής και της Άπω Ανατολής.
«Το έργο του Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς, συντάσσεται με τη μοίρα του ανθρώπου και του κόσμου μας», σημειώνει η Σοφία Καζάζη στο τρίπτυχο της έκθεσης. «...Οι πίνακές του συλλαμβάνουν και ταυτόχρονα υποτάσσουν-με τόλμη που φθάνει τη βιαιότητα- την κοινωνική διάσταση των προβλημάτων, που θέτει για τη σημερινή πραγματικότητα. Εικόνες που τρομάζουν και απειλούν. Η βία, οι βασανισμοί, οι σκόρπιες σάρκες, η καταστροφή και η εξολόθρευση του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο, χαράσσονται με λεπίδι στην οπτική μνήμη. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί, το χρώμα της νύχτας και του εφιάλτη, το χρώμα του θανάτου και του πουθενά. Κάποιες αιφνίδιες κόκκινες λάμψεις, το ζεστό ματωμένο ανθρώπινο σώμα, που σπαράζει την αδικία του κόσμου αλλά και αντιστέκεται».
Η έκθεση του Βελίκοβιτς διοργανώθηκε με την επιμέλεια της Σοφίας Καζάζη και της Αναστασίας Μακρίδου. Εγκαινιάζεται στις 25 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιανουαρίου. Συνοδεύεται από έναν κατάλογο με πλούσια εικονογραφία και αντίστοιχα συνοδευτικά κείμενα τόσο για την αναδρομική του πορεία όσο και για τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση.
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα..